Sta je anksioznost?

Anksioznost (anxietas) najcesce se definise kao teskoba ,zebnja,a oznacava strah ,pracen unutrašnjom napetoscu i psihomotornim nemirom.Anksioznost je neprijatana emocionalna reakcija,koja moze da promeni celokupno covekovo ponasanje, van granica je razuma i razum je ne moze savladati ,a pracena je i brojim  telesnim  i vegetativnim reakcijama i poremecajima.

Ankisioznost je normalna pojava ,ali je mnoho cesce patoloski fenomen (u slucajevima neuroticne i pishoticne anksioznosti)

Anksioznost se ne moze objasniti jednim mehanizmom ,vec sadejstvom bioloskih i drustvenih cinilaca .

Sa bioloskog aspekta ankisioznost je alaramni sistem,koji upozorava licnost da je ugrozena njega egzistencija i da su joj potrebni odmor i zastita od mnogih traumatskih cinilaca.

U psihololska -psihijatrijskoj interpretaciji fenomen anksioznost se definnise kao emocionalni dozivljaj ,emocionalna reakcija i emocionalano ponasanje , koje dovodi do fizioloskih promena u organizmu ,a uzrocni je faktor u nastupanju neurotskih i psihosomatskih oboljenja .

Sociolozi isticu ankioznost kao pretnju socijalnoj egzistenciji i covekovoj interpersonalnoj komunikaciji,njehovom mestu na socijalnoj llestvici i u odredjenoj kulturi u savremenom drustvu koje sve vise razvija takmjcicarstvo kao model zivljenja .

Коментари

Популарни постови са овог блога

Principi za savrsen zivot

Trend - leto 2020