Pocetak fakulteta-saveti

 

Zavrsio se najduži letji raspust u vasem školovanju i približava se pocetak nove akademske godine.Uglavnom se svi studenti plaše nepoznatog i imaju odvijene filmove u svojoj gvali kako ce izgledati pocetak nečeg novog u njihovim zivotima. 

Trudite se da prvog dana na fakultetu idete nasmejani i pozitivni.Da vas vaše kolege pamtem po nečem lepom .Ostavite dobar utisak na vase buduce kolege,prijatelje, mozda buduce momke i supruge ili kume.Potrudite se da ne pravite unapred negativne scenarije u vašim mislima i postavljate pitanja.Da li cu se ukolpiti u novu sredinu?Da li ce me privatiti kao ličnost?Da li ce vas prihvatiti kao clana jedne velike zajednice?Krenite u nove pobede bez takvih pitanja i negativnih misli vec puni elana ,pozitive i dobre energije.

Fokusirajte se na fakultet i ucenje-Ukoliko ste došli iz male sredine u veliki grad,dajte sebi vremena da upoznate nove ljude i okolinu.Ali se trudite da na samom početku pronadjete vreme za učenje. Ukoliko stalno izlazite i učenje uporno odlazete i zapostavljate ,doci ce period polaganja ispita i vi ćete biti pod pritiskom zbog nagomilanog gradiva i necete nauciti sve na vreme zbog lose organizacije.Iskoristite vreme na fakultetu da naucite svašta novo .Trudite se da pronađete balans i organizacija vremena je najveci korak ka ostvarivanju uspeha.

Budite odgovorni po pitanju predavanja-idite redovno na predavanja,jer ce vas profesori na taj način bolje upoznati . Sve ima svoje cari i izlazak i otajanje do kasne sate ,ali se pored svega toga da budete redovni na predavanju -makar i mamurni😉.

Nemojte fejkirati i koristiti izlizane fore iz srednje skole ,sada se odgovorna ,punoletna osoba -akademski gradjanin.Sami odgovarate za svaki vas postupak koji napravite i za sve sto vam se desava u zivotu i sami gradite sebi zivot i sebe kao licnost. U vama se krije sva moc -iskoristite je na najbolji mogući način. 

Pronadjite prijatelje koji vam odgovaraju-upoznaces puno osoba sa različitim profilima. Pruži svakom priliku ,ne pravi predrasude na početku na osnovu izgleda ,nacionalnosti ,vere i sl.Daj svakome šansu da udje u tvoj svet , na tebi je da odlučis da li ce ta osoba ostati ili ipak ne . Odaberi par osoba koje ti prijaju za druzenje . Druzi se sa osobama koji su produktivni i koji ce vas gurati napred i podsticati da ostvarite svoje ciljeve ,prijatelji koji ce verovati u vas . Izbegavajte osobe za druzenje koje ce vas stalno terati na partijanje ,alkohol i opijate ,setite se svi su dobri prijatelji kad se pije ide u provod i kad je sve lepo ,cim iskrsne neki problem u zivotu nestaju kao da nisu ni postajali.Setite se zbog cega ste upisali fakultet. Da bi partijali svaku noc ,razvlacili ispite i pauzirali godinu i trosili vreme i nnovac na glupost ?Ili ste upisali da jednog dana uzmete diplomu u ruke i sa ponosom izadjete kroz vrata na koja ste usli prvog dana sa ogromnom nadom i uverenjem da cete nesto postici sto se tice vaseg skolovanja .

Imajte hobi-nemojte se fokusirati iskljucivo samo na fakultt i nista drugo.Treba pronaći u svemu balans pa tako sto se tiče i fakulteta i učenja. Umoricete se brzo ukoliko stalno po ceo dan ucite i sebi ne date oduska. Pronadjite nesto sto volite da radite ,nešto što vas usrecuje i zanima-bilo da je to u pitanju neki sport,

tertana

,ucenje nekog stranog jezika,slikanje

,fotografisanja,

sminka

,muzika

itd. Odvojite u toku dana vreme koje ce biti iskljucivo za vas . Trudite se da budete sto produktivniji i uspešni u vise aspekta vašeg života.  Budite osoba koja ima siroka shvatanja i vidike i interesovanja za svet oko sebe 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Principi za savrsen zivot

Trend - leto 2020