Motivacija i saveti za ucenje

Motivacija je dakle neka pokretacka snaga , nekakva unutrasnja zelja da obavite nis aktivnosti. Postoje razlicite  vrste motivacija i motivi koji  te nateraju da nesto radis.

Svaka akcija koju smo napravili ,podstaknuti tom motivacijom , rezultira time da se na kraju osecamo dobro zadovoljno i ispunjeno za to sto smo uradili tu aktivnost bilo da je to nesto sto ce nam na kraju doneti neku nagradu , neki ispunjeni cilj ,pomoci u odrzavanju fokusa ili onoga sto vam je na TO DO listi na kraju zelimo to uraditi kakk bi se osecali zadovoljno i ispunjeno sami sa sobom . Kada uporedite sa druge strane nema goreg osecaja nego isplanirati ceo dan i uradimo mozda 1 tacku od onih 3-4 kojih smo zacrtali za taj dan ili kada postavimo neki cilj -jednostavno motivacija ne dolazi da ostvarimo taj cilj.Zato je vrlo vazna motivacija ,e sada kako se pokrenuti kada ti se jednostavno neda - svi smo se nekada nalazili u situaciju ili se nalazimo i to nije nista neobicno, to je vrlo normalno.

Evo nekoliko saveta kako se pokrenuti:

-Svaka odredjena aktivnost = jednako osecaj uspeha. Kada pocnemo napore da vise primecujemo . Setite se osecaja kada su vam sve stavke sa to do liste ispunjene,kada legnete uvece sa mislju da ste uradili sve sto ste teli tog dana ,kada dobijete dobru ocenu nakon dana i dana ucenja ,kada dobijete diplomu u ruke nakon godina ucenja kada znate da ste ulozili motivaciju i trud i da je to rezltiralo necim. Nijedan rezlutat ne mora biti materijaln da bi se osecali bolje.Fokusirajte se na manje uspehe.

- Postavite manje ciljeve u kracem vremenskom roku - sve sto odradite za taj cilj ce vam biti izvor motivacije i izvor osecaja  koje dolaze kada taj cilj ispunimo. To znaci da kada to do listu pisete  necete ispisati 50 zadataka , nego 3 kljucna i nakon 3 recicete sebi  ja to mogu osececacete se ponosno na sebe . Napisite na to do listi nakon skole cu uraditi domaci zadatak jedan mali i nebigan cilj za druge ali ti ces staviti znak stiklirati taj zadatak i osecaces se produktivnije . Mali ciljevi  male pobede pocnite velicate kao velike uspehe. Na kraju motivacija je skup malih ciljeva koji su vas doveli do cilja i velikog uspeha. Pocastife sami sebe pohvalom odmorom pauze poput setnje u prirodi popite kafu . Male ciljeve velicajte kao velike ti mali izvori su najveci izvori motivacije . Kada lezite na krevet i ne mozete da se pokrenete setite se to do liste kada uradis zadatke to je neopisiv osecaj . Odma kreces na drugi zadatak jer vas taj dobar osecaj podstice . Nikada nemojte da radite stvari iz negativne emocije i pricati kako je to tesko ako imati nauciti 10 lekcija  a vi lezete na krevet i ne da vam se vi razmisljate o tim 10 lekcijama sto je pogresno. Razmisljajte o toj jednoj kada je naucis precrtaj je tri puta je procitas samo je vazno pokrenuti se malo je prepricas i vec si sredio jednu sto ne bi i drugu?

-Napravite prostor i atmosveru za ucenje- ja obozavam raditi u svom radnom kutku  jer  sam ga prilagodila sebi stavite neku motivacionu poruku na zid i procitajte je dok radite .Napravite atmosferu skuvajte kafu caj voce neku grickalicu .Opostenost koja dolazi sa tim kada odradite zadatke to je najveca motivacija . Setite se osecaja stresa , dan pred ispit ili test za koii nista ne znate i mnogo je gori nego ustati sesti za sto naucite nesto.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Principi za savrsen zivot

Trend - leto 2020